SHLL:n puheenjohtajan Petteri Nurmen vuosikatsaus – poikkeustilanteisiin sopeutumista ja toivoa tulevasta
20.12.2024
Vuosi 2024 lähenee loppuaan ja katseet kääntyvät jo vuoteen 2025. Tässä vuosikatsauksessa luon SHLL:n puheenjohtajan roolissa katsauksen logistiikka- ja huolinta-alan menneeseen vuoteen, nykyhetkeen sekä toivottavasti parempaan ensi vuoteen, kertoo Petteri Nurmi.
Poikkeustilanteisiin sopeutumista
Viime vuosina poikkeustilanteista on tullut arkipäivää alallamme, eikä tämä vuosi ollut siinä suhteessa poikkeus. Mutta kuten aiemminkin, on ala tänäkin vuonna osoittanut joustavuutensa ja merkityksensä – olemme yhteiskunnalle hyvin tärkeä toimiala.
Suomen talouden kehitys on ollut kuluneena vuonna kaksijakoinen: alkupuoliskolla näkymät olivat lupaavammat, mutta loppuvuotta kohden tilanne heikkeni, mikä näkyi myös kuljetusvolyymien laskuna. Logistiikka- ja huolinta-alan vahvuus on kuitenkin sen kyvyssä sopeutua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Oli kyseessä sitten lakot, konfliktit tai muut poikkeustilanteet, ratkaisuja on löydettävä ja toimintaa mukautettava uusiin realiteetteihin. Muutosten määrä ja muutosten nopeus kasvaa, ja siihen täytyy tottua jatkossakin. Vaihtoehtojen hakeminen ja varautuminen uusiin tilanteisiin on alallamme entistä nopeampaa.
Kannattavuushaasteet jatkuvat edelleen
Jo pitkään jatkuneen kustannusten nousun ja inflaation vuoksi yrityksillä on kannattavuushaasteita ja samaan aikaan ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeämpää kuin koskaan. Vihreä siirtymä vaatii sitoutumista ja konkreettisia tekoja kaikilta toimijoilta, jotta asetetuissa ilmastotavoitteissa voidaan pysyä. Vaikka vihreän siirtymän vauhti on hidastunut muiden huolien noustessa etualalle, se ei poista tarvetta pitkäjänteisille toimille.
Valtion rooli on keskeinen vihreän siirtymän edistämisessä, ja esimerkiksi hankintatuet ja investointien helpottaminen ovat yrityksille tärkeitä muutosten toteuttamiseksi.
Yksi pitkän aikavälin haaste alalla on myös tulevaisuuden työvoiman varmistaminen. Tällä hetkellä osaajia on saatavilla, mutta talouden lähtiessä kasvuun tekijäpula voi jälleen kiristyä. Onkin jo nyt tärkeää pohtia, mistä löydämme osaavia työntekijöitä tulevaisuuden tarpeisiin ja miten voimme houkutella uusia ammattilaisia alalle. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää yhteistyötä ja pitkäjänteistä suunnittelua koko toimialalta.
Yksi liittomme tämän vuoden tärkeistä satsauksista on ollut merkittävä yhteistyö Aalto EE:n kanssa. 24 opintopisteen Diploma in Global Logistics -ohjelma tarjoaa yliopistotasoista täydennyskoulutusta matalalla kynnyksellä palvellen osallistujia useista eri koulutustausoista. On tärkeää investoida koulutukseen ja osaamiseen, jotta alalla riittää jatkossakin työvoimaa. Tavoitteenamme on, että ala kiinnostaa jatkossa entistäkin enemmän.
Liitto on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti
Liitto on kuluneen vuoden aikana aktiivisesti käyttänyt ääntään ja osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn edistämisestä sekä esimerkiksi uusiin lakimuutoksiin liittyen.
Lisäksi keskustelu Suomen huoltovarmuuden parantamisesta on ollut aktiivista. Huoltovarmuuden parantamiseen sisältyy esimerkiksi vaihtoehtoisten reittien suunnittelu. Suomessa ymmärretään logistiikan tärkeys yhä paremmin ja tiedostetaan, että logistiikan varmistaminen poikkeuksellisissakin olosuhteissa on äärimmäisen tärkeää. Näistä asioista pitää puhua jatkossakin.
Vuosi 2025 – toivottavasti talouskasvua Suomeen
Tärkein toive tulevalle vuodelle on se, että Suomen talous elpyisi ja pääsisimme tulevana vuotena takaisin kasvun tielle. Positiivisien signaalien saaminen Suomen talouteen ja koko maamme ilmapiiriin on merkittävä tavoite. Tahtotilana on se, että investointien määrä Suomessa kasvaisi, sillä se hyödyttää meitä kaikkia – investoinnit tuovat lisää kuljetettavaa ja se näkyy lisääntyvänä työmääränä.
Tuleva vuosi voi tuoda mukanaan taas sellaisiakin uusia muutoksia, joita emme pysty tarkasti ennustamaan. Esimerkiksi Ukrainan sodan muuttuminen suuntaan tai toiseen voi muuttaa logistiikan tarpeita.
Jatkossakin ajankohtaisena aiheena on ilmastonmuutos ja se, miten saadaan lämpötilan nousu kuriin ja miten pystytään pitämään vihreän siirtymän kustannukset kurissa. Lisäksi tekoäly ja sen tarjoamat mahdollisuudet vaikuttavat alan tulevaisuuteen, ja siihen liittyen onkin tärkeää järjestää esimerkiksi koulutuksia. Ensi vuonna täytyy myös sopeutua kasvavaan lainsäädäntöön, kun esimerkiksi päästöraportit tulevat pakollisiksi osalle yrityksistä.
Viedään myös ensi vuonna meille tärkeitä asioita eteenpäin
Minulla lähtee SHLL:n puheenjohtajana nyt kolmas vuosi liikkeelle. Viedään tulevanakin vuonna aktiivisesti eteenpäin meille tärkeitä asioita, jotta varmistetaan Suomen logistisen kilpailukyvyn säilyminen! Jatketaan yhdessä tekemistä liitossa, vaikutetaan asioihin ja keskustellaan, koulutetaan tulevaisuuden osaajia ja ollaan mukana suunnittelemassa huoltovarmuuden liittyviä asioita.
Logistiikka-alan arvostus on kasvanut ja olemme merkittävä toimiala, joka vaikuttaa moniin asioihin yhteiskunnassa. Jokainen voi olla logistiikka-alalla ylpeä siitä, missä on töissä.
Petteri Nurmi toimii nyt kolmatta kauttaan Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton puheenjohtajana, meneillään on seitsemäs kausi liiton hallituksessa. Nurmi toimii Schenker Oy:n toimitusjohtajana ja vastaa myös Schenkerin pohjoismaisesta toiminnasta. Hän kuuluu lisäksi Palvelualojen työnantajat Palta ry:n sekä ALT:n hallitukseen ja on mukana EK:n Logistiikkavaliokunnan työssä.