Sujuvaa logistiikkaa ja kasvavia turvallisuusvaatimuksia

03.10.2024

Suomen Tullin rooli on laaja ja merkittävä niin turvallisuuden ylläpidossa kuin kansainvälisessä kaupassa. Kasvavat turvallisuusvaatimukset, pakotteiden valvonta ja ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuminen muokkaavat Tullin toimintaa ja sen roolia kansainvälisen logistiikan sujuvuuden ja tasapuolisten kilpailuedellytysten varmistajana.

Sami Rakshit / Kuvakrediitti: Tulli
Kuva: Tulli

Tullin pääjohtaja Sami Rakshit kertoo, että Tullilla on laaja-alainen, mutta selkeä vastuu yhteiskunnan turvallisuudesta. "Me Tullissa emme tee pelkästään kovaa turvallisuutta vaan Tullilla on vastuu myös fiskaalisessa turvallisuudessa ja pehmeässä turvallisuudessa eli huolehdimme myös esimerkiksi kuluttajien, ympäristön ja ilmaston turvallisuudesta," Rakshit sanoo.

Yksi viime vuosien keskeisimmistä ja näkyvymmistä tehtävistä on ollut Venäjälle määrättyjen pakotteiden valvonta. Tulli on panostanut erityisesti näiden pakotteiden noudattamisen tehokkaaseen valvontaan, niiden vaikutusten tarkkaan seuraamiseen.

Pakotteiden myötä esiin on noussut myös kysymys vastuusta uudella tavalla. Rakshit huomauttaa, että Suomessa on perinteisesti korostettu viranomaisten vastuuta, mutta pakotteet ovat tuoneet selkeämmin esiin tarpeen, että myös yritysten on otettava selkeämpi rooli vastuuketjussa. Suomessa on kuitenkin Tullin näkökulmasta pakotteiden noudattaminen sujunut.

"Vaikka globaalilla tai EU-tasolla pakotteiden noudattamisessa on ollut paikoin haasteita, niin mielestäni Suomessa yritykset ovat hoitaneet osuutensa vastuullisesti. Aina on niitä, jotka toimivat toisin, mutta väitän, että se ei ole suomalaisen yritysmaailman kova ydin," Rakshit kertoo.

Turvallisuus ja logistiikan sujuvuus keskiössä

Tullin rooli on keskeinen paitsi turvallisuuden ja pakotteiden noudattamisen valvonnan näkökulmasta, mutta myös elinkeinoelämän ja logistiikan toimivuuden kannalta. "Tullin tehtävänä on varmistaa, että kansainvälinen kauppa toimii sujuvasti ja että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan. Tärkeä osa työtämme on myös taata tasapuoliset kilpailuedellytykset yrityksille," Rakshit sanoo.

Turvallisuuden ja logistiikan saumaton yhdistäminen on Tullin toiminnan ydin. Rakshit korostaa, että Tulli pyrkii kohdentamaan toimenpiteensä tarkasti ja välttämään ylimääräisiä taloudellisia vahinkoja yrityksille. "Meidän tehtävämme on varmistaa, että suoritamme tarkastukset vain niille, joita ne koskevat, ja pyrimme toimimaan niin, ettei sivullisille aiheudu haittaa. Tullin kyky yhdistää turvallisuus ja logistiikan sujuvuus on tässä avainasemassa," kertoo Rakshit.

Rakshit painottaa yritysten vastuuta noudattaa kansainvälisiä sääntöjä. "Yritysten on toimittava vastuullisesti ja varmistettava, että ne noudattavat kansainvälisiä pelisääntöjä, kuten pakotteita. Tulli tarjoaa sujuvia palveluita niille, jotka toimivat oikein, mutta niihin, jotka eivät pysty osoittamaan laillista toimintaansa, kohdistamme tarkempaa valvontaa," hän jatkaa.

Ilmasto- ja ympäristökysymykset osana tulevaisuuden turvallisuutta

Turvallisuusvaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi, ja ne koskevat yhä enemmän myös ympäristön ja kuluttajien suojelua. Rakshit näkee muutoksen erityisesti kansainvälisen kaupan kentällä, missä odotukset turvallisuudesta ovat selvästi nousseet. "Yritysten on oltava aiempaa tarkempia siitä, mitä ne kuljettavat ja miten ne toimivat kansainvälisessä kaupassa. Tämä lisää vaatimuksia logistiikkaketjussa toimiville yrityksille," arvioi Rakshit.

Schengen-alueen rajatarkastukset ja korostuneet turvallisuusvaatimukset herättävät Rakshitissa huolen, että vastaava kehitys saattaisi ulottua myös tavarakauppaan. ”Sisämarkkinoiden ja talousalueiden merkitys voi muuttua, ja jäsenvaltioiden tietynlainen itsekkyys saattaa kasvaa. Suomen kaltaiselle maalle, joka on vahvasti riippuvainen ulkomaankaupasta, tämä kehityssuunta ei ole toivottava. Vaikka turvallisuuspainotteisuus kasvaa niin Tullin rooli ulkomaankaupan fasilitoijana ei ole katoamassa minnekään," hän huomauttaa.

Katse tulevaisuuteen tuo esiin uusia haasteita, erityisesti ilmasto- ja ympäristökysymysten muodossa. Rakshit uskoo, että nämä teemat tulevat nousemaan keskeisiksi turvallisuuskeskusteluissa. "Kun puhutaan laajassa mielessä turvallisuudesta, uskon, että ilmastonmuutos tulee olemaan suuressa roolissa. Se vaikuttaa sekä Tulliin että logistiikka-alaan voimakkaasti. Meidän on varmistettava, että toimemme tukevat sekä yhteiskunnan että planeetan elinvoimaisuutta," Rakshit sanoo.